KÖTTUPPFÖDNING PÅVERKAR PLANETEN NEGATIVT - OCH VARFÖR INSEKTSPROTEIN ÄR SMART

”Självklart gör vi alla vad vi kan för att bidra till en så liten ogynnsam påverkan på vår miljö och klimatet som möjligt. Som trebarnspappa lagar jag ofta familjens mat, och jag tänker allt oftare på att göra matinköp som är både etiska och hälsosamma. Jag vill verkligen göra val som är ansvarsfulla för vår planet och hälsosamma för min familj. Men, det är inte alltid så enkelt.” – säger Fredrik Markhus, VD för Yora i Sverige.


Det går knappt en dag utan nyhetsinslag som tar upp de miljöproblem som orsakas av det vi äter. Många av oss gör försöker minska ned på vissa livsmedel och det har förstås flera fördelar. Men, hur gör vi med våra älskade hundar? När resten av familjen avnjuter en het vegetarisk wok och byter ut kycklingen mot tofu så har människans bästa vän inte särskilt många alternativ. Hundar behöver animaliskt protein för att må bra, men när man räknar ut vad som behövs för att producera protein från kött så blir sanningen rätt obehaglig.


Djurälskare är naturälskare, ingen tvekan om det. Men faktum är att dagens hundägande är inte bra för en hållbar planet. Den mängd vatten, mark och utsläpp av växthusgaser som det krävs att producera 10 kg nötköttsprotein till hundmat är enorm: 2100 m² landbaserat utrymme, 1500 kg växthusgaser – och otroliga 1,1 miljoner liter färskvatten. Det är svårt att ta in dessa fakta och samtidigt känna att det är förnuftigt att utfodra sitt husdjur med en traditionell köttdiet.
Som tur är finns det alternativ, och ett riktigt bra sådant dessutom. Produktionen av Yoras hundfoder kräver ungefär 45 gånger mindre resurser för att skapa motsvarande mängd protein som traditionellt köttprotein, alltså en dramatisk minskning. Kort sagt, en riktigt smart ersättning till det ”gamla vanliga” som både är enkel, bra för vår planet och perfekt för våra hundar. Ett års användning av Yora som alternativ till traditionellt köttbaserat hundfoder kan spara 1294 kg koldioxid (CO₂)-utsläpp, vilket i princip motsvarar en flygresa från Europa till Brasilien. Dessutom – hundarna älskar Yora, det är solklart efter varje renslickad matskål. Även kräsna Lilly! Smart. Och gott!